Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Великденско козуначено руло със сладко и стафиди

Великденско козуначено руло със сладко и стафиди

Великденско козуначено руло със сладко и стафиди
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"От всички вкусотии на трапезата, това великденско козуначено руло май е най-неустоимо"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • прясно мляко - 350 мл
  • захар - 280 г
  • прясна мая - 42 г кубче
  • масло - 80 мл
  • олио - 100 мл
  • сол - 1 щипка
  • брашно - 1 кг
  • ракия - 1 с.л
  • лимонови корички - 1/2 пакетче
  • ванилия - 2 прахчета
  • лимонова есенция - 1 к.л.
  • стафиди
  • сладко от сини сливи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, активирате маята в 100 мл от прясното мляко, предварително загрято, колкото да ви трае пръстът, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно.

Разбивате много добре яйцата със захарта, отделяте единия жълтък за намазване и добавяте всички есенции. Пресявате брашното и замесвате тесто, което е лепкаво, тогава започвате да добавяте по малко от разтопената мазнината, месите, разпъвате и вмъквате по малко и така, докато тестото я поеме всичката.

Оставяте тестото в топло помещение да втаса, след което оформяте рулата. От формите зависи колко големи ще трябва да ги направите. Оформено рулото трябва да е до половината на формата.

Представям ви моят начин за по-различно руло, част от тестото разточете на голяма кора, половината намажете със сладкото и накиснати стафиди. Навивате на руло и разрязвате с нож. Двете половини ги усуквате както виждате от снимката.

Поставяте го във застлана с хартия за печене форма. Оформяте и по тънки усукани фитили, които слагате на няколко места.

Така оформено рулото придобива по-ефектен вид. Втасвате ги, намазвате със разбит жълтък, поръсвате със захар и печете в загрята фурна до хубав златист цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: