Постни сладки с орехи

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
743
3k
4k
823
2
22/04/2020
"Постни сладки, които си хапваме с чиста съвест и завидна наслада "
Приготвяне10 мин.
Готвене25 мин.
Общо35 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо320
  • Преглеждания за месеца142
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • шарлан - ½ ч.ч.(слънчогледово масло)
  • вода - ½ ч.ч.
  • сода - ½ ч.л.
  • хималайска сол - 1 шипка фина
  • пълнозърнесто брашно - около 1 и ½ ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч. ситно натрошени
  • ванилия - 2 пакетчета
  • пудра захар - около 1 ч.ч. (за овалване)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка смесваме шарлана с водата и и щом заври, добавяме содата, щипка хималайска сол, 1 пакетче ванилия и сваляме от котлона.

Сипваме наведнъж пълнозърнестото брашно, разбъркваме с дървена бъркалка – лъжица до получаване на гладко тесто, леко лепнещо, но отлепящо се от стените на съда.

Добавяме на ситно натрошени орехи и замесваме тестото (с ръка или с бъркалката, ако още е горещо), така ще равномерно да поеме ядките.

Докато е още топло, оформяме ореховите сладки на топченца, овалваме ги в пудра захар и редим в тава, предварително намазана с шарлан.

Печем ги на 180 градуса до златисто порозовяване (за около 25 минути - зависи от фурната – може по-малко или повече).

Щом извадим готовите приготвени постни сладки от фурната, още топли овалваме в смес от пудра захар и 1 пакетче ванилия.

Лесни, вкусни и леко хрупкави постни сладки с орехи – разновидност на арменските сладки, само че без локум.

Любимки на малки и големи!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар