Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунаци с масло, локум и стафиди

Козунаци с масло, локум и стафиди

Козунаци с масло, локум и стафиди
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Пухкави домашни козунаци, за чиято рецепта всички ни питат - издаваме я сега"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг (+100 г за доомесване)
  • яйца - 5 бр.
  • мая - 42 г
  • прясно мляко - 350 мл
  • захар - 250 г
  • подсладител - 3 ч.л. течен
  • олио - 10 с.л. (за оформяне)
  • масло - 120 г
  • ванилена захар - 2 бр.
  • лимони - 1 бр. (кората)
  • сол - 1 ч.л.
  • плънка
  • локум - 2 кутийки
  • стафиди - 150 г
  • ядки - по желание
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото, колко да ви трае пръстът.

Сипете една кафена чашка от млякото в купичка, разбъркайте със маята, захарта и малко брашно.

Оставете да се активира, след което можете да я добавяте към останалите продукти.

Отделете 1 жълтък за намазване а останалите яйца разбийте със захарта и другите продукти без маслото.

Пресейте брашното и сипете млечната смес и маята. Замесете меко лепкаво тесто, като на части добавяйте от маслото и месете, докато се поеме цялото количество масло.

Готовото меко тесто намажете с олио и оставете да втаса.

Пригответе си формите, в които ще сложите козунаците, като ги покриете със хартия за печене.

Взимате по малко от тестото и разпъвате с ръце (3 части) на всяка сложете от стафидите и локума, притиснете с пръсти и усучете на фитили.

Можете да ги усучете 2 по 2 или от 3 фитила да оплетете плитка.

Готовите оформени козунаци покрийте с фолио и оставете да втасат.

Когато удвоят обема си, сложете ядки по желание, локум, намазвате с разбит жълтък и поръсвате със захар.

Печете козунаците с локум в загрята фурна на 160 градуса, като в началото печката може да е по силна (180 градуса) за 10 минути.

Имате перфектни козунаци с масло, локум и стафиди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: