Начин на приготвяне
В топло прясно мляко се разбърква маята с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно.
Оставяме да се активира за 10-15 минути.
Яйцата се разбиват до пухкава смес, добавя се ванилия и кора от портокал.
Сипва се в средата на брашното, добавя се активираната мая и разтопено масло.
Разбърква се с вилица, замесва се средно меко тесто, да не лепне, и оставяме да втаса на топло 40 минути, докато удвой обема си.
Откъсва се малко топче за средата, останалото тесто се точи на кръгла кора, нарязва се на 13 триъгълника.
В широката част се поставя малка лъжичка сладко от ягоди и навиваме на кифли.
Нареждат се в кръг в намаслена тава 26-28 см. Останалите кифли се срязват на две и запълваме с тях по краищата.
Отделеното топче се оформя на дълъг фитил, поставя се сладко в края и навиваме на роза, която се поставя в средата на питката.
Козуначената питка се оставя да почине 20 минути, намазва се с разбит жълтък, поръсваме сусам, може и с захар.
Печем козуначената пита със сладко от ягоди в загрята фурна 180°C до златисто около 30 минути.
Изважда се и покриваме с кърпа великденската пита.
Добър апетит!