Начин на приготвяне
Първо, зареждаме ориза да се готви в оризоварката и през това време да си забъркаме зелената гарнитура.
В съда / контейнера на оризоварка сипваме предварително накиснатия ориз – 1 ч.ч., 1 равна ч.л. хималайска сол, 1/3 к.л., смлян черен пипер за насищане на вкусовете, по 1 ч.л. от натуралните масла – слънчогледово и сусамово.
Разбъркваме и заливаме с точната пропорция ориз вода - 1 към 2. Затваряме капака и включваме ориза да се готви за около 30 минути.
През това време измиваме и всички пролетни зеленини, които използваме в рецептата: спанак, зелена къдрава салата, пресен лук и чесън, левурда и естрагон.
Нарязваме всяко листо на лентички по дължина, дори и перцата лук и чесън разделяме на 2-3 по дължина. Сипваме ги в купа удобна за разбъркване.
Добавяме подправките и овкусяващите съставки: черен и червен пипер, чили на прах, хималайска сол и кафява кристална тръстикова захар – за уравновесяване на вкусовете, сусамово масло, соев сос и оцет балсамико.
Типично в корейски стил разбъркваме всички съставки на ръка (с подходяща еднократна ръкавица за целта), като леко намачкваме и притискаме. Оставяме купата на страна, гарнитурата да се овкусява за около 10 минути.
През това време сипваме ориза в леко навлажнена купичка, като старателно уплътняваме равномерно със супена лъжица. След няколко минути обръщаме купичката върху керамична чиния и изсипваме куполообразното оризово канапе.
Отгоре подреждаме на диагонал зелената гарнитура, като старателно редим листата по дължина. За финал поръсваме с белем сусам и поднасяме с бамбукови клечки.
Зелена салата с пикантен привкус на чили по азиатски в допълнение на свежа левурда!
Корейска пролетна гарнитура върху канапе от ориз е вариация на мигновено кимчи със свежите зеленини на сезона!
Чудно Вкусно!