Начин на приготвяне
Пресейте брашното. Ако ползвате суха мая, директно я добавете при брашното заедно с останалите продукти.
Ако ползвате жива, я активирайте със захарта и топлата вода. Прибавете към брашното с олиото и солта.
Месите до меко и гладко тесто. Втасва до увеличаване на обема два пъти.
След това разделете тестото на топки и всяко топче овалвате в подправка по ваш избор, за да оформите маймунския хляб.
Можете да ползвате червен пипер, мащерка, чубрица и т.н., в рецептата съм посочила тези, които аз използвах.
Подредете в тава за печене всяко топче. Приготвената питка втасва 30 мин.
Печете на 180 градуса около 35-40 мин до зачервяване.
Имате вкусен и много пухкав маймунски хляб!
Източник: Даниела Кънчева по рецепта на Хриси Мартинова - Кулинарна мрежа