Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Шарен маймунски хляб

Шарен маймунски хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Шарен маймунски хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
04/08/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Шарен маймунски хляб - за вкус и настроение"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • мая - 15 г жива
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 2 щипки
  • сол - 2 ч.л. равни
  • кашкавал - 130 г
  • масло - 1 с.л. + за намазване
  • сирене - 60 г
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • подправки - свежи и сухи за овалване (пресен магданоз, сушен копър, червен пипер, куркума и др.)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко с две щипки захар. Добавете 150 грама от брашното, разбъркайте на кашичка и оставете за 15 минути като покриете съда с кърпа.

Към шупналата смес сипете останалото брашно солта и маслото - на стайна температура или разтопено.

Замесете гладко тесто и отново го покрийте в купата за 30-40 минути, взависимост от топлината в помещението.

През това време си пригответе подправките с различни цветове в отделни купички. Можете да направите толкова цвята, колкото ви харесва, и толкова вкусове, колкото ви допада.

Аз използвах пресен магданоз, който накълцах на ситно, куркума на прах, сладък червен пипер и сушен копър. Освен това за овалване служи и кашкавалът, настърган, както и сиренето, което ако е много меко и не става за стъргане, може да се сложи във вътрешността на топчетата, които ще формираме впоследствие.

Премесете още веднъж втасалото тесто за две-три минути.

Отделете белтъка от жълтъка в две малки купички и ги разбийте поотделно с по една щипка сол.

Късайте от тестото топчета малко по-големи от орех, овалвайте в белтък и после в кашкавал, магданоз или сирене, а тези, които ще потапяте в сухите подправки, мажете предварително с масло.

Подреждайте топчетата във намаслена правоъгълна форма за кейк с вместимост 1-1.5 л. Може и в кръгла тавичка, разбира се.

Оставете шарения маймунски хляб да бухне за около 40-50 минути, след това обилно намажете с жълтъка, смесен с останалия ви белтък. Стръскайте леко, за да проникне яйцето между топчетата тесто.

Печете хляба в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30 минути или до златист хубав загар.

Този маймунски хляб е разкошен и можете да разчупите още докато е топъл. Точно, защото е неустоим, у дома не го изчакваме никога да изстине, за да мога да нарежа и да се видят по- открояващо цветовете.

Опитайте го и вие и ще останете очаровани.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: