Начин на приготвяне
Прясното мляко се затопля. В него се добавя маята и малко сол. Разтваря се.
Морковите се обелват и измиват. Настъргват се на едрото ренде. Чесънът се обелва и настъргва на ситното ренде.
В тиган се слага по-обилно олио, защото са доста морковите - да загрее. Запържват се морковите и чесънът до омекване. Оставят се да изстинат.
В голяма купа се пресява брашното. Добавят се яйцата. Слага се сол и черен пипер. Добавя се млякото с мая и се разбърква тестото. Добавят се морковите и отново се разбърква добре.
Подготвя се форма за торта със свалящ ринг. Намазнява се и се набрашнява.
Сместа за блата за солената торта се изсипва във формата и се разпределя равномерно.
Пече се за около 40-50 минути в предварително загрята на 180°C фурна. Когато е готов, се оставя да изстине, и се разрязва през средата на 2 блата.
Подготвя се кремът. В чашка се сипва желатинът с малко вода, за да набъбне.
В купа се слага крема сиренето. Натрошава се овчето сирене. Магданозът и пресният лук се почистват и измиват. Нарязват се на ситно. Добавят се в купата с малко сол.
Желатинът се пуска за секунди в микровълновата, за да стане течен. Добавя се в купата и се разбърква кремът до хомогенна смес.
С миксер се разбива готварската сметана. Разбитата сметана се прибавя в сместа със сиренето. Разбърква се внимателно, за да остане пухкава сместа.
С малко по-малко от половината смес се намазва единият блат. Кремът се разпределя равномерно. Слага се вторият морковен блат. Целият крем се разпределя равномерно върху цялата торта и отстрани.
След нанасянето за разпределянето използвах нож за хляб за ефекта на чертички, като го издърпвах към средата.
Солената торта се декорира по желание.
Солената морковена торта се оставя за час-два в хладилника да стегне.