Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солена торта»Солена морковена торта

Солена морковена торта

Солена морковена торта
Снимка: Виктория Константинова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Впечатляваща солена морковена торта - и на вид, и на вкус"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • сол
  • черен пипер
  • моркови - 400 г
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • олио
  • брашно - 320 г
  • яйца - 2 бр.
  • желатин - 1 п
  • крема сирене - 2 пакетчета
  • овче сирене - 150 г
  • магданоз - 3 стръка
  • пресен лук - 3 стръка
  • готварска сметана - 200 мл. да става за разбиване /hopla/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля. В него се добавя маята и малко сол. Разтваря се.

Морковите се обелват и измиват. Настъргват се на едрото ренде. Чесънът се обелва и настъргва на ситното ренде.

В тиган се слага по-обилно олио, защото са доста морковите - да загрее. Запържват се морковите и чесънът до омекване. Оставят се да изстинат.

В голяма купа се пресява брашното. Добавят се яйцата. Слага се сол и черен пипер. Добавя се млякото с мая и се разбърква тестото. Добавят се морковите и отново се разбърква добре.

Подготвя се форма за торта със свалящ ринг. Намазнява се и се набрашнява.

Сместа за блата за солената торта се изсипва във формата и се разпределя равномерно.

Пече се за около 40-50 минути в предварително загрята на 180°C фурна. Когато е готов, се оставя да изстине, и се разрязва през средата на 2 блата.

Подготвя се кремът. В чашка се сипва желатинът с малко вода, за да набъбне.

В купа се слага крема сиренето. Натрошава се овчето сирене. Магданозът и пресният лук се почистват и измиват. Нарязват се на ситно. Добавят се в купата с малко сол.

Желатинът се пуска за секунди в микровълновата, за да стане течен. Добавя се в купата и се разбърква кремът до хомогенна смес.

С миксер се разбива готварската сметана. Разбитата сметана се прибавя в сместа със сиренето. Разбърква се внимателно, за да остане пухкава сместа.

С малко по-малко от половината смес се намазва единият блат. Кремът се разпределя равномерно. Слага се вторият морковен блат. Целият крем се разпределя равномерно върху цялата торта и отстрани.

След нанасянето за разпределянето използвах нож за хляб за ефекта на чертички, като го издърпвах към средата.

Солената торта се декорира по желание.

Солената морковена торта се оставя за час-два в хладилника да стегне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: