Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита Баница»Баница с пилешко месо и лук

Баница с пилешко месо и лук

Miss TastyMiss Tasty
Иноватор
261657231221
Баница с пилешко месо и лук
Снимка: Анонимен
1 / 4
23/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Определено ни изненада комбинацията между пилешко и лук в баница - и то приятно"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет одрински
  • пилешко месо - 400 - 500 г бяло
  • лук - стар, бял, 2 - 3 големи глави
  • яйца - 5 бр. размер М или Л
  • кисело мляко - 1 кофичка 3.6% БДС
  • олио - 5 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • газирана вода - 200 мл
  • сусамово семе - за поръсване
  • маково семе - за поръсване
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - за намазване на готовата баница
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се измива добре, нарязва се на много ситно и се задушава на тиган в малко вода и олио. След като поомектне, се вдига от огъня и се оставя се настрани да изстива.

Бялото месо се сварява до готовност в подсолена водичка и се оставя се настрани да изстива, докато се приготви плънката за баницата с лук и пилешко.

Яйцата се измиват, чукват се внимателно, така че да не попадат части от черупките в купата. Ако има такива, се отстраняват. След това яйцата се разбиват с прибор за разбиване.

Добавя се кисело мляко към купата с яйцата. Добавя се солта. Добавя се содата бикарбонат и се разбърква добре сместа. Добавя се газираната вода.

След това, когато лукът е поизстинал – се добавя към сместа. Не добавяйте топлия задушен стар лук към сместа, защото това ще предизвиква сготвяне на яйцата в нея.

Месото се нарязва на кубчета и се добавя в сместа. Отново то трябва да е поизстинало.

Тавата за баницата с месо се подмазва с олио (или се слага хартия за печене).

Корите се разтилат и баницата започва се вие, като върху едно листо се слага малко от сместа, след което то се навива на руло и се поставя в тавата. Процедурата се повтаря до запълване на тавата.

Наредената в тавата за печене вита баница се намазва със слънчогледово олио.

Малко газирана вода се разбива с малко кисело мляко и се залива отгоре баницата, за да стане баницата сочна.

Поръсва се със сусама и маковото семе.

Пече се в СТУДЕНА фурна до готовност(около 35-40 минути).

Готовата баница НЕ се поръсва с пудра захар.

Готовата баница, докато е топла, се намазва с малко масло и се напръсква с вода, след което се покрива с кърпа да се задуши за малко.

Поднася се топла, по желание – с чаша айрян.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: