Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баница с пилешко месо и спанак

Баница с пилешко месо и спанак

Miss TastyMiss Tasty
Иноватор
261657231211
Баница с пилешко месо и спанак
Снимка: Анонимен
1 / 2
25/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • спанак - 6 - 7 шепи пресен (може и повече, ако искате да чувствате още повече спанака)
  • кори за баница - 1 пакет
  • пилешко месо - 200 г бяло
  • сирене - 100 г (или кашкавал)
  • яйца - 2 - 3 броя размер М - Л
  • кисело мляко - 3 - 4 супени лъжици
  • олио - за подмазване на тавата
  • краве масло - за сотиране
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Спанакът се измива внимателно, оставя се леко да се отцеди, попарва се, след което се нарязва и се сотира на тиган в малко краве масло. Оставя се настрани да изстива.

Бялото месо се сварява до готовност в подсолена водичка и се оставя се настрани да изстива, докато се приготви плънката за баницата със спанак и пилешко месо.

Яйцата се измиват, чукват се внимателно, така че да не попадат части от черупките в купата. Ако има такива, се отстраняват. След това яйцата се разбиват с прибор за разбиване.

Добавя се кисело мляко към купата с яйцата.

След това към получената смес се добавя и содата бикарбонат и се разбърква много хубаво.

След като спанакът е поизстинал се добавя към сместа. Не добавяйте топлия спанак към сместа, защото това ще предизвиква сготвяне на яйцата в нея.

Месото се нарязва много ситно и се добавя към сместта.

Сиренето се натрошава към сместа или кашкавалът се настъргва в сместта.

Тавата за баницата се подмазва с олио.

Корите се разтилат и баницата започва да се реди. Малко от сместа се слага върху две-три листа от баницата. След това се покриват с още листа, които леко се смачкват, за да стоят по-обемни.

Наредената в тавата за печене баница се намазва със слънчогледово олио.

Пече се в предварително загрята фурна до готовност (около 30 минути).

Може да настържете по желание кашкавал върху готовата баница и да запечете на горен реотан за няколко минути, колкото да се разтопи кашкавалът.

Готовата баница НЕ се поръсва с пудра захар.

Може да се поръси с малко бейби спанак за цвят и допълнителна свежест, както поръсват пиците в Италия с рукола.

Поднася се топла, по желание – с чаша айрян.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: