Начин на приготвяне
Пилешкото месо се сварява в леко подсолена вода и се оставя се да изстива, докато се приготвят другите неща.
Фидето се сварява според описаното на опаковката. Оставя се да изстива.
Яйцата се измиват, чукват се доста предпазливо, да не попаднат черупки в сместа. Ако има такива, се изваждат, за да не останат в баницата и да хрускат. След това яйцата се разбиват с вилица или прибор за разбиване и се оставят настрани.
Кофичката кисело мляко се отваря и се разбърква с вилица, като се добавя и содата бикарбонат в киселото мляко, за да се угаси. След това се добавят киселото мляко и содата към яйцата.
Месото, след като е изстинало, се нарязва на ситно и се добавя към сместа от яйца и кисело мляко. Не го добавяйте топло, защото ще почне да сготвя яйцата.
Добавя се и фидето, нарязано на ситно.
Добавя се олиото и газираната вода и сместа е готова.
Тавата за баницата се приготвя, като се изрязва парче хартия за печене. Подмазва се с олио и се започва с реденето на баницата.
Корите се отварят и разстилат. Върху едно листо (само едно) се слага малко от плънката и се завива на рулце. Слага се в тавата.
Повтаря се до запълване на тавата.
Готовата баница с месо се намазва с малко олио и отгоре и се напръсква с още малко от газираната вода.
Пече се в студена фурна до готовност (около 35-40 минути) на около 200 градуса първоначално с вентилатор, после без. Ако не сте сигурни дали е добре изпечена - може да проверите с клечка за зъби.
Готовата баница НЕ се поръсва с пудра захар.
Готовата баница с пилешко месо и фиде се намазва с масло, напръсква се с вода и се покрива с памучна кърпа, да се задуши, докато се разтопи маслото.
Поднася се топла, по предпочитание с чаша айрян или кефир.
Ако не ползвате одрински кори - сложете 2-3 листа, защото те са по-тънки.
Ако нямате газирана вода - сложете обикновена вода и увеличете количеството на содата бикарбонат.
Ако нямате масло за намазване на баницата, може да я напръскате само с вода, но не я мажете с олио.
Коментари