Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Сочно пиле с картофи в гювеч

Сочно пиле с картофи в гювеч

AneliaStefanovaAneliaStefanova
Иноватор
2692k7721k5
Сочно пиле с картофи в гювеч
Снимка: AneliaStefanova
2 / 4
24/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
6
"Днес вечерята е специална - пиле с картофки в гювеч, познат и любим вкус"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. цяло
  • картофи - 1 кг
  • заквасена сметана - 200 г
  • кисели краставички - 8 бр.
  • доматен сос - 200 г с цели доматчета
  • чубрица
  • черен пипер
  • сол
  • червен пипер
  • краве масло - 50 г
  • чесън - 5 - 6 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се намазва с размекнатото масло отвън и отвътре и с ръце хубаво се разнасят навсякъде подправките.

С част от картофите се пълни пилето и се слага в средата на глинен гювеч, а около него се разпределят останалите нарязани картофи, киселите краставички и чесънът (необелен).

Предварително сме поръсили картофите с подправки и сол.

Върху картофите се изсипват сметаната и доматите. Налива се малко вода около 100 мл и гювеча с пиле и картофи се слага във фурна за 2 часа.

Пече се на 170 градуса, като се слага в студена фурна, за да не се счупи гърнето.

За да стане сочното пиле с картофи в гювеч с препечена коричка, последните 30 минути се пече без капак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: