Начин на приготвяне
Смесваме маята, хладка вода и захарта. Бъркаме и след това добавяме брашното. Оставяме маята да шупне.
През това време разбиваме яйцата със захарта и ваниловата захар хубаво, за да се разтвори захарта. Стафидите накисваме в мляко или ром, моите ги накиснах в мляко.
Разтопяваме маслото (мас) и добавяме олиото към него. Пресяваме 1 кг брашно и правим кладенче.
В него сипваме шупналата мая и яйцата със захарта. Бъркаме в една посока и постепенно добавяме мазнината и прясното мляко.
Продължаваме да бъркаме и настъргваме кората на един лимон. Добавяме стафидите и започваме постепенно да месим тестото. Може да използвате “тупане” - удряте тестото 101 пъти в плота. Така вашето козуначено тесто ще стане на конци.
На снимка номер 7 може да видите как изглежда тестото за този вкусен, бърз и лесен козунак на конци, преди да започнем да го месим. А на следващата - как изглежда след 10 минути месене.
Мажем тестото с малко олио, като преди това го правим на топка и го слагаме да втасва на топло, докато удвои размера си.
Може да използвате един трик за бързо втасване, като включите фурната на 30 градуса, но трябва да внимавате да не превтаса. След това омесвате отново и оставате да втасва пак.
След като тестото е втасало, го омесваме и разделяме на две.
Едната част разделяме на три и започваме да плетем на плитка. Така правим и с двете топки. Поставя го на хартия за печене.
Оставаме традиционния козунак да втаса отново. След това го мажем с прясното мляко и поръсваме със стафиди и захар.
Печем козунака на конци в предварително нагрята фурна на 170-180 градуса за около 15 минути или до готовност - зависи от вашата фурна.
Коментари