Постна мусака с елда

Постна мусака с елда

Рая АндоноваРая Андонова
Иноватор
508
2k
908
992
7
27/04/2020
"Добър апетит с тази постна мусака с елда - ще си оближете пръстите"
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 546
  • Преглеждания за месеца51
  • Преглеждания за седмицата21
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Елдата се залива с 3 ч.ч. гореща вода се оставя да се накисне 4-5 часа.

Отделно се слагат слънчогледовите семки с малко вода да се накиснат и те.

Когато елдата е поела почти всичката вода, се нарязват зеленчуците.

В сгорещено олио се запържва лукът с моркова и гъбите.

Когато лукът започва да става прозрачен, се прибавят картофите. Запържват се и те за малко и се прибавят подправките.

Налива се съвсем малко вода, колкото да не залепват зеленчуците, похлупват се и се оставят на ниска степен.

След като започнат да поомекват картофите, се прибавя изцедената елда и се разбърква добре. Оставя се постната мусака да се пече до готовност на картофите.

Когато всичко се е сготвило, се прехвърля в тава и се слага на около 180-200 градуса.

През това време се прави заливката за мусаката.

Слънчогледовите семки се изцеждат.

Доматеното пюре се размива с водата и заедно със слънчогледовите семки се блендира, докато стане сравнително гладка течност.

Добавят се 2 с.л. от брашното заедно с царевичното нишесте и се блендира отново.

Течността се слага на котлона и докато загрява, в купичка се размива останалото брашно (2-3 с.л.) с малко вода на кашичка.

Прибавя се и тя на котлона, като се разбърква непрекъснато до сгъстяване на заливката.

Мусаката с елда се изважда от фурната, разпределя се заливката и се връща обратно, докато се запече цялата постна мусака с елда.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар