Начин на приготвяне
Измит ориз се залива с 2 -3 ч.ч. вода и се вари, докато омекне, после се отцежда добре.
Измита тиквичка се рендосва на едро, поръсваме с малко сол и се оставя да пусне водата си.
Отцежда се и тя. В купа се смесват отцедена тиквичка, ориз, жълтъкът на едно яйце, сол, куркума, черен пипер, нарязан ситно копър, пера пресен лук и когато прибавим брашно от елда, се омесва на гъста смес, достатъчна гъста да оформим зеленчукови кюфтенца.
Всяко кюфте се поръсва с галета и потупваме да полепне от двете страни.
Загрява се олио и пържим на умерен огън, после се изваждат върху салфетка да попие мазнината.
Сервираме оризовите кюфтета в чиния, отгоре се декорират със чеснов сос, приготвен от 1 лъжица гъсто кисело мляко, 1 с.л. извара, сол на вкус, скилидка чесън - пресована.
Гарнират се с малко сос листенце копър за свежест и сервираме.
Вкусно и ефектно, рецептата за кюфтета от тиквички с ориз е пълна импровизация!
Добър апетит!