Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Разтваряме маята в затоплено прясно мляко и добавяме една супена лъжица захар и 5-6 супени лъжици от брашното и разбъркваме. Оставяме маята да се активира и отново разбъркваме (три пъти повтаряме това).
След третото активиране на маята прибавяме и пресятото брашно, яйцата, захарта, есенцията ром, меда, настъргана кора от лимон и щипката сол (без мазнината) и замесваме средно меко тесто. Поставяме тестото в намазана с олио торбичка и го оставаме да втаса.
Когато тестото удвои обема си го слагаме отново на плота и почваме да прибавяме мазнината.
Разтегляме тестото с ръце и добавяме по малко мазнина. Затваряме на плик и месим докато поеме маста или малкото (редуваме ги), удряме няколко пъти в плота и повтаряме докато не вкараме цялата мазнина. Оставяме тестото отново да втаса, но този път да утрои обема си.
Когато е готово, го разделяме на три равни части и всяка част отново на три.
Оформяме на фитили и сплитаме на плитка.
Аз съм направила два с шоколад, като при тях единия фитил го раздърпваме леко с ръце и го намазваме обилно с течен шоколад, навиваме и отново заплитаме. Сплетените козунаци оставяме да втасат.
Когато вече са готови ги намазваме с 1 жълтък разбит с 2 с.л. прясно мляко и поръсваме обилно със захар.
Печем козунаците на 170 градуса с вентилатор.
Лесният козунак е готов.