Начин на приготвяне
Морковите, лукът и целината се измиват, почистват и настъргват. Чесънът се накълцва.
Копривата се попарва за пет минути в тенджера с два литра вряща вода. Водата се отцежда в термоустойчива купа, копривата се изважда да се охлади, а в тенджерата се наливат 2-3 супени лъжици олио. Като се сгорещи се слагат настърганите зеленчуци и чесъна.
Запържват се 5-6 минути. Изстиналата коприва се накълцва и се прибавя в тенджерата.
Разбърква се сместа и се подправя с джоджена и червения пипер. При нея се добавя бульонът от копривата. Посолява се.
Супата ври до готовност на зеленчуците /около половин час/, след което се оттегля от котлона. В купата се разбива яйцето с щипка сол и прясното мляко.
Налива се на тънка струйка в гъстата копривена супа. Сервира се с по едно сварено настъргано пъдпъдъче яйчице на порция.
Гъстата копривена супа с пъдпъдъчи яйца е много вкусна.