Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Веган зелени хлебчета с киселец и джоджен

Веган зелени хлебчета с киселец и джоджен

Веган зелени хлебчета с киселец и джоджен
Снимка: Илиана Първанова
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Апетитни зелени веган хлебчета, които ще липсват от чинията преди да се усетите"

Необходими Продукти

  • киселец - 1 връзка (около 20 листа - средно големи)
  • джоджен - 8 - 10 големи стръка, пресен
  • царевично брашно - ½ ч.ч.
  • типово брашно - ½ ч.ч.
  • пълнозърнесто брашно - 1 ч.ч.
  • пшенично брашно - за поръсване
  • сода за хляб - 1 и ½ ч.л.
  • ябълков оцет - 1 и ½ с.л.
  • хималайска сол - 1 и ½ ч.л.
  • черен пипер - ½ равна ч.л., смлян
  • кафява захар - 1 равна ч.л.
  • босилек - 1 равна ч.л., сушен и стрит
  • шарлан - 1 с.л. + за намазване
  • сусам - 1 с.л. пълна
  • слънчогледови семки - 3 с.л. пълни
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и нарязваме свежо набраните от градината листа киселец и пресни стръкове джоджен – без дръжките. Сипваме ги във високата кана на нутрибулет и заливаме с половин чаена чаша вода.

Блендираме и добавяме още половин чаша вода. Смиламе до зелена еднородна смути консистенция, фина - без едри зелени частици.

Изсипваме зеления сок в дълбока купа удобна за разбъркване. Добавяме чаена лъжица и половина сода за хляб заедно със супена лъжица и половина ябълков оцет.

Овкусяваме с подправките: 1 и ½ ч.л. хималайска сол, половин равна ч.л. смлян черен пипер, 1 равна чаена лъжичка кафява тръстикова захар на кристали и 1 равна ч.л. сушен и стрит босилек.

Добавяме 1 пълна супена лъжица сусам, 3 с.л. пълни със сурови слънчогледови семки (измити и по желание предварително накиснати) и 1 с.л. шарлан – нерафинирано студено пресовано слънчогледово масло.

Разбърквайки с телена бъркалка добавяме 3 вида брашно (по желание предварително пресяти) – ½ ч.ч. царевично брашно, ½ ч.ч. типово брашно и 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно.

Разпределяме зеленото течно тесто равномерно в 6 средно големи правоъгълни формички за кексчета /мини хлебчета, които предварително намазваме с шарлан (със силиконова четчица и поръсваме с малко пшенично брашно по дъното и стеничките).

Печем във фурната на 180 градуса за 30-35 минути.

Поднасяме топлички веган солените кексчета – зелени содени хлебчета.

Чудно вкусни Веган зелени хлебчета с киселец и джоджен – в комбинация с веган домашна майонеза, разядка, дип или песто, както и към пролетна крем супа и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: