Начин на приготвяне
Измиваме и нарязваме свежо набраните от градината листа киселец и пресни стръкове джоджен – без дръжките. Сипваме ги във високата кана на нутрибулет и заливаме с половин чаена чаша вода.
Блендираме и добавяме още половин чаша вода. Смиламе до зелена еднородна смути консистенция, фина - без едри зелени частици.
Изсипваме зеления сок в дълбока купа удобна за разбъркване. Добавяме чаена лъжица и половина сода за хляб заедно със супена лъжица и половина ябълков оцет.
Овкусяваме с подправките: 1 и ½ ч.л. хималайска сол, половин равна ч.л. смлян черен пипер, 1 равна чаена лъжичка кафява тръстикова захар на кристали и 1 равна ч.л. сушен и стрит босилек.
Добавяме 1 пълна супена лъжица сусам, 3 с.л. пълни със сурови слънчогледови семки (измити и по желание предварително накиснати) и 1 с.л. шарлан – нерафинирано студено пресовано слънчогледово масло.
Разбърквайки с телена бъркалка добавяме 3 вида брашно (по желание предварително пресяти) – ½ ч.ч. царевично брашно, ½ ч.ч. типово брашно и 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно.
Разпределяме зеленото течно тесто равномерно в 6 средно големи правоъгълни формички за кексчета /мини хлебчета, които предварително намазваме с шарлан (със силиконова четчица и поръсваме с малко пшенично брашно по дъното и стеничките).
Печем във фурната на 180 градуса за 30-35 минути.
Поднасяме топлички веган солените кексчета – зелени содени хлебчета.
Чудно вкусни Веган зелени хлебчета с киселец и джоджен – в комбинация с веган домашна майонеза, разядка, дип или песто, както и към пролетна крем супа и др.