Начин на приготвяне
Лападът /около половин тенджера 3 л. в сурово състояние/ се измива добре. Слага се в тенджера с вода. Вари се 5 минути след завиране. Изсипва се в гевгир. Отцежда се. Без да се изстисква се слага в блендера. Блендира се. Изсипва се в голяма купа.
Яйцата се чукват в купата. Сипва се прясното мляко. Добавя се брашното. Слага се сол. Сместа се разбива. Грамажите не са точни. Според желаната гъстота може да се добави още мляко или брашно.
Подготвя се тиган с незалепващо покритие. Слага се олио да загрее. Сипва се от сместа и се разпределя в целия тиган с въртеливи движения. Когато е готова от едната страна се обръща с щпатула.
Когато палачинката е готова се отстранява от тигана и се намазва с масло. Същото се повтаря със цялата смес, като преди всяка трябва да се слага олио в тигана. Получават се по-дебели от обикновените палачинки, около 9 броя.
Когато всички палачинки са готови, се подготвя плънката. В тенджерка се слага грахът да се свари в подсолена вода. Отстранява се. Морковът се обелва и измива. Настъргва се на едро ренде.
Вари се за кратко в подсолена вода. Изцежда се. Всички компоненти на тортата трябва да изстинат. Киселите краставички и печената чушка се нарязват на ситно. Всеки от зеленчуците се слага в отелна купа, морковите и грахът в една обща. Пушеното се нарязва на ситно и се слага в купа. Сметаната се разбива добре с миксер, като се добавя и сол.
Сметаната се разпределя в купичките, като трябва да се предвиди, че морковите и грахът ще се използват за 3 пласта. Краставичките и пушеното за по 2 пласта и 1 пласт с печена чушка. Разбъркват се.
В поднос се слага палачинка. Пласт сметана с моркови и грах. Палачика, пласт с кисели краставички, палачинка, с пушено, палачинка, с грах и моркови, палачинка, с печена чушка, палачинка, с кисели краставички, палачинка, с пушено, палачинка, с грах и моркови и се завършва с палачинка. Солената торта се оставя в хладилника да стегне.
В купа се слагат киселото мляко и майонезата. Чесънът се обелва и пресира с преса за чесън. Добавя се в купата, както и сол. Разбърква се.
Солената торта с лападови палачинки се сервира с чеснов сос.