Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Лесна сечена масленица със сирене

Лесна сечена масленица със сирене

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Лесна сечена масленица със сирене2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Апетитна сечена масленица със сирене, заради която сме готови дори да станем рано"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • вода - 200 мл топла
  • прясна мая - 20 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - около 600 г
  • масло - 100 г разтопено
  • сирене - 250 г
  • кисело мляко - 2 с.л. за намазване
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлата вода, добавете захарта и разбъркайте, оставете за 10 минути на топло да се активира (шупне).

След което прибавете олиото, яйцата, постепенно добавяйте пресятото брашно смесено със солта, замесете меко тесто. Поставете тестото в купа, завийте и оставете настрани за 15 минути.

Върху набрашнен плот, премесете тестото и го разделете на 12 еднакви по размер оформени топчета. С помощта на точилка разтворете всяко топче на тънка кора с големината на десертна чиния.

Всяка кора мажете с разтопено масло, поръсвате със натрошено сирене и ги налагате една върху друга, като с помощта на пръстите леко притискате и разтваряте всяка поредна наложена кора.

Наслоената масленица поставете в намазана с масло тава с диаметър 30 см и с пръсти разтеглете, за да достигнат краищата и до стените на тавата.

С нож нарежете масленицата на малки ромбоиди или квадрати, завийте със стреч фолио и оставете да почине за още 15 минути.

След което намажете тутманика с разбитото кисело мляко и поръсете със сусам.

Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за около 30 минути, до златисто-кафяв цвят.

Лесната сечена масленица със сирене е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ivana Georgieva
Ivana Georgieva
Много вкусно! :)
02.05.2020 22:03