Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Зелник с коприва и типово брашно

Зелник с коприва и типово брашно

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Зелник с коприва и типово брашно
Снимка: Марияна
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • коприва - 700 г пресни връхчета
  • джоджен - 1 шепа
  • сол - ½ ч.л за тестото
  • сол - 1 щипка за плънката
  • яйца - 2 бр.
  • вода - 200 мл
  • черен пипер - 1 щипка
  • типово брашно - 450 г
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • мая - 1/2 кубче
  • масло - за намазване на тавата
  • брашно - за набрашняване на тавата
  • сирене - 200 г натрошено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в голям съд със сито. В леко топла вода слагаме маята и захарта и разбъраваме с пръсти да се размие маята. Към нея слагаме и 1 с.л. брашно и покриваме с кърпа на топло за 10 мин. Трябва да бухне.

Правим си кладенче в средата на брашното и слагаме водата с маята в брашното, сол, олио и оцет. Замесваме меко тесто. Набрашняваме си плота и го доомесваме. Тестото трябва да е меко и пухкаво, не да лепне и да не е твърдо.

Покриваме тестото с кърпа и оставяме и него на топло за да втаса за около 1 час може и по малко зависи от това дали ви е топла стаята и дали ви е хубава маята. Копривата, която ползвах, е брана и е само малки млади връхчета. Измиваме я с вода и я оглеждаме добре.

Слагаме тенджерка на котлона вода и я попарваме всичката за около 6-7 мин. Слагаме в купа копривата и изчакваме да изстине. Нарязваме я.

Отделяме от 1 от яйцата жълтък и го слагаме в купичка, разбиваме го с вилица - ще ни трябва за намазване по-късно. Разбиваме 1 яйце и 1 белтък в купичка и прибавяме към копривата. Измиваме си джоджена. Нарязваме на ситно шепа пресен джоджен.

Прибавяме черен пипер и сол, ако е нужно, защото ще слагаме сирене и трябва да се внимава да не стане солено. Натрошаваме сиренето. Прибавяме и него. Разбъркваме всичко много добре. Втасалото тесто делим на 2 части. Оформяме го на две топки.

Набрашняваме си плота и с точилката разточваме на квадрат всяка топка. С голяма лъжица слагаме от сместа от коприва, яйца, сирене, пресен джоджен и подправена с черен пипер и сол ако трябва.

Навиваме листа на руло. Навиваме, усукваме леко, гледаме да не излиза плънка. Намазваме си тава с масло и набрашняваме. Слагаме рулата едно до друго в тавата. Тавата не много голяма. Оставяме да втаса за 30-40 минути, но пак зависи колко е топла стаята. Покриваме закуската с кърпа задължително. Като втаса намазваме с разбит жълтък със силиконова четка. Ръсим с ръсеница обилно.

Печем зелника в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност и хубав загар.

Като се изпече, покриваме с кърпа да се задуши, за да е мека баницата. Всяко руло режем на парчета. Да ви е сладко! Много вкусна закуска!

Зелникът с коприва и типово брашно е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: