Начин на приготвяне
Лукът се измива старателно и се нарязва на ситно. Прибавя се към каймата и отгоре се чука 1 яйце.
Филийките хляб се намокрят с вода, начупват се на трошички и с помощта на ръце се добавят към каймата.
Овкусява се на вкус със сол, черен пипер и кимион (аз слагам около 1 к.л. от всички подправки).
Всичко това хубаво се разбърква до омесването на всички продукти.
Тъй като каймата се е затоплила от разместването ѝ с ръце, а това би било лека пречка за хубавото оформяне на кюфтетата, приберете я в хладилника за половин час. Време, за което тя ще се охлади и ще ви бъде много по-лесно да работите с нея.
Пред това време може да приготвите и гарнитурата към кюфтетата.
Измийте картофите и ги сложете (без да ги белете) в тенджера със студена вода. Сложете я на котлона и включете на средна степен.
Врете ги, докато коричката не започне да се разлепва.
Това е знак, че те са напълно сварени. Изсипете врялата вода и щом изстинат леко, ги обелете и намачкайте в преса.
Добавете прясното мляко и маслото, както и сол на вкус.
Извадете каймата от хладилника и оформете телешките кюфтенца.
Изпържете ги на силно зарята мазнина от двете страни.
При сервиране, първо, сложете канапе от картофеното пюре. Отгоре наредете пържените кюфтета, а отстрани сложете и доматената паста.
Да ви е сладко с тези телешки кюфтенца по италиански.