Начин на приготвяне
За сместа за вкусните шоколадови мъфини – разбъркваме с телена сладкарска бъркалка продуктите в дълбока купа, като ги добавяме едно след друго в следната последователност: гореща вода, сода, ябълков оцет, ванилия, кафява кристална захар, шарлан (нерафинирано слънчогледово масло), какао на прах, брашно от рожков, конопено брашно, пшенични трици, овесени ядки, фин царевичен грис и накрая двата вида брашно –типово (може да се замени с пълнозърнесто) и фино царевично.
Оставяме сместа да престои за малко (за да набъбнат овесените ядки и грисът), докато подготвяме джинджифила.
Обелваме пресния корен и го настъргваме на много фино ренде (като за шоколад), така че да си набавим пюренце без конци от джинджифила.
Прибавяме го към сместа в купата заедно с натрошените орехи и какаови зърна на парченца и разбъркваме.
Разпределяме сместа по равно в 12 формички за мъфини (предварително намазани с шарлан и напудрени с малко брашънце).
Във фурна на 180 градуса печем за около 25 минути.
Докато се пекат веган мъфини, приготвяме какаовата глазура, като в малка тенджерка енергично и без прекъсване разбъркваме сместа от всички съставки, нужни за глазурата. Варим шоколадовата глазура 1-2 минути след завирането.
След като изпечените мъфинки са изстинали, ги потапяме до половината в какаовата глазура (вече изстинала и сгъстена), задържаме ги във въздуха обърнати надолу, за да се изцеди глазурата.
Подреждаме веган шоколадови мъфини с глазура и джинджифил в подходяща чиния за поднасяне, поръсваме с кокосови стърготинки и украсяваме с цели лешници.
Полезни мъфини - ароматни, здравословни и атрактивни десертчета, подходящи за гости и празници!
Чудно Вкусно!