Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Коледни курабийки с мед, джинджифил и глазура

Коледни курабийки с мед, джинджифил и глазура

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Коледни курабийки с мед, джинджифил и глазура
Снимка: Зори
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
40 мин.
Порции
16
"Тези коледни курабийки са толкова красиви и вкусни, че са идеалният коледен подарък,"

Необходими Продукти

  • мед - 1/3 ч.ч.
  • олио - 1/3 ч.ч.
  • кафява захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 броя
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • джинджифил - 1 ч.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • индийско орехче
  • карамфил
  • кардамон - на вкус
  • брашно - 3 ч.ч.
  • За глазурата
  • белтъци - 1 бр. от голямо яйце
  • пудра захар - 150 г
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • сладкарска боя - различни цветове
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа се разбиват яйцата, добавя се мед, олио, захар, подравките (канела, джинджифил, кардамон, индийско орехче, карамфил), ванилия, бакпулвер и сода бикарбонат. Разбърква се хубаво и постепенно се добавя пресятото брашно до получаването на меко, лъскаво тесто.

Взима се по малко от тестото за сладки и с помощта на точилка се разточва лист с дебелина около 5 мм. С формички се изрязват курабийките и се прехвърлят в тавичка с постлана хартия за печене на разстояние една от друга.

Изпичат се в предварително загрята на 170-180 градуса фурна на средна решетка и включен вентилатор до леко покафеняване на ръбчетата на курабийките - около 7-8 минути.

Оставят се на равна повърхност да изстинат и след това се украсяват с белтъчна глазура.

За белтъчната глазура белтъкът се разбива с миксер в суха купа, постепенно се добавя пресятата пудра захар и лимоновия сок. Бърка се до получаването на необходимата консистенция. Ако искате глазурата да е по-рядка, добавете допълнително лимонов сок, а ако искате да я сгъстите - добавете още пудра захар. По желание захарната глазура може да се оцвети със сладкарски бои в различни цветове.

Готовата захарна глазура се разделя и оцветява по желание с различни цветове сладкарска боя, всеки цвят се прехвърля в пликче и ъгълчето се изрязва. С така получения пош се украсяват коледните курабийки и се оставят за няколко часа, докато глазурата стегне напълно и се втвърди.

Съхраняват се коледните сладки в кутия или в пликчета.

Да ви е сладко с Коледни курабийки с мед, джинджифил и глазура!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: