Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Усуканица със спанак и сирене

Усуканица със спанак и сирене

Тодоринка БернардоваТодоринка Бернардова
Иноватор
2091k5241k1
Усуканица със спанак и сирене2 / 2
06/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
110 мин.
Порции
5
"Какви кулинари сме, ако не можем да спретнем една усуканица със спанак и сирене"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 75 мл
  • мая - 20 г
  • яйца - 2 бр., 1 жълтък за намазване
  • масло - 50 г
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • сирене - 100 г
  • сода бикарбонат - 1 к.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • спанак - 200 г
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В леко затопленото мляко със захарта се разтваря маята, посипва се брашно и се прави гъста каша. Остава се да втаса 15 мин.

Яйцето се разбива със солта, прибавя се киселото мляко със загасената сода в него.

Добавя се част от брашното и в/у него се изсипва маята.

Замесва се меко нелепнещо тесто.

Разточва се на лист и се маже с маслото. Прегъва се и пак се разточва, пак се прегъва, докато се усвои всичкото масло.

Тестото за тутманика се остава да втаса, да удвои обема си, покрито с кърпа или фолио.

През това време е ред на спанака. Почиства се нарязва се се запържва с 2-3 лъжици олио. Като се поохлади, се натрошава сиренето. Може да се разбърка и 1 яйце по желание.

Втасалото тесто се разточва на лист и в единия край се поставя плънката.

Завива се на охлюв и се усуква, а усуканицата се поставя в тава, застлана с хартия. Втасва 15 мин.

Маже се с жълтъка разбит с няколко капки прясно мляко и 1 лъжичка олио.

Посолява се със сусам и усуканицата със спанак и сирене се пече на 180 градуса до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ники
Ники
А количеството на брашното е?
20.10.2020 16:00