Начин на приготвяне
В леко затопленото мляко със захарта се разтваря маята, посипва се брашно и се прави гъста каша. Остава се да втаса 15 мин.
Яйцето се разбива със солта, прибавя се киселото мляко със загасената сода в него.
Добавя се част от брашното и в/у него се изсипва маята.
Замесва се меко нелепнещо тесто.
Разточва се на лист и се маже с маслото. Прегъва се и пак се разточва, пак се прегъва, докато се усвои всичкото масло.
Тестото за тутманика се остава да втаса, да удвои обема си, покрито с кърпа или фолио.
През това време е ред на спанака. Почиства се нарязва се се запържва с 2-3 лъжици олио. Като се поохлади, се натрошава сиренето. Може да се разбърка и 1 яйце по желание.
Втасалото тесто се разточва на лист и в единия край се поставя плънката.
Завива се на охлюв и се усуква, а усуканицата се поставя в тава, застлана с хартия. Втасва 15 мин.
Маже се с жълтъка разбит с няколко капки прясно мляко и 1 лъжичка олио.
Посолява се със сусам и усуканицата със спанак и сирене се пече на 180 градуса до готовност.
Коментари