Начин на приготвяне
Преди да започнете да приготвяте рецептата, ако имате възможност накиснете булгура и стафидите за минимум 30 мин в студена вода (в отделни съдове).
Измийте добре лука и моркова под течаща вода. Обелете и почистете ги. Лука нарежете на ситно, а моркова настържете на ситно ренде.
Загрейте тигана и олиото и задушете наситените зеленчуци. След около 5 мин добавете и пресованите скилидки чесън. Покрийте с капак и оставете още няколко минути да се задушават. Не забравяйте да ги разбърквате, за да не загорят.
Ред е да се добави и булгурът. Прецедете ги предварително и добавете в тигана. Разбъркайте отново. Накрая изсипете и стафидите.
Подправете със сол и черен пипер на вкус, добавете и джоджена. Залейте плънката с 250 мл вряла вода и оставете на огъня, докато водата не се оеме от булгура.
Идва ред на пълненото на чушките с булгур и стафиди.
Предварително ги измийте и внимателно отрежете горната чат от към дръжката. С лъжица вземете от плънката и напълнете чушките. Не пълнете много плътно, булгурът все още не е напълно сварен и ще има нужда от пространство.
Наредете постните пълнени чушки в тава. Залейте с една чаша вода и сложете във фурната да се запикат. Около 40 мин би трябвало да са им достатъчни, но проверявай и ако има нужда, покрийте пълнените чушки с булгур и стафиди с фолио, за да не изгорят.
Да ви е сладко!