Начин на приготвяне
1. Кромидият лук и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в дълбок тиган с олиото. Морковът се обелва, накълцва се на ситно и се добавя към лука. Зелената чушка се почиства от семето и се нарязва на дребно, прибавя се в тигана.
2. Добавя се булгурът, посолява се със щипка сол и се запържва за кратко. Поръсва се със сладък и лют червен пипер, черен пипер и кимион.
3. Добавят се доматеното пюре, налива се горещата вода. След като водата заври, се добавя свареният боб и нарязан на ситно джоджен. Ястието се задушава, докато булгурът поеме водата.
4. Чушките се изчистват от семето (като се запазват капачетата им) и се надупчват с вилица. Пълнят се с плънката, затварят се с капачетата и пълнените чушки се редят в намаслена тава за печене.
6. Чушките се заливат с 1 - 2 чаени чаши гореща вода, отгоре се поливат със струйка олио. Изпичат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.
Пълнените постни чушки с булгур и боб се поднасят с гарнитура по избор.
Добър апетит!