Начин на приготвяне
В блендер се смилат лук, праз и целина. Слагат се в зехтина да се запържат, а през това време морковът се нарязва на кубчета и също се добавя с щипка сол. Бърка се минута- две.
Налива се рибният бульон. Добре е той да е домашно приготвен, например от главата и костите на рибата плюс зеленчуци по избор.
Когато бульонът закъкри, се слагат картофите, нарязани на малки кубчета. Готви се до пълно сваряване на зеленчуците.
Рибата се нарязва на парченца и се слага в супата заедно с магданоза, кориандъра, черен пипер и сол, ако е нужно. Ври още 4-5 минути, тъй като на костура не му е нужно повече време. Ако парченцата са много малки, дори минутите могат да се редуцират. Бульон се долива допълнително, в случай че нивото му се редуцира.
Рибната супа се застройва с яйце или само жълтъци, разбити с малко кисело мляко (не прекалено, за да не променя вкуса). Застройката се темперира, за да не се пресече, но дори и да се получи, не е фатално.
Има вариант и супата от костур да се поднесе без застройка, пак е чудесна и по-скоро наподобява рибена чорба.
Всяка порция се поръсва по желание с още сушени листа кориандър и черен пипер. Резенчета лимон също биха били добро допълнение към вашата супа от костур.
Добър апетит!