Супа от костур

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Супа от костур6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
5
"Супа от костур за почитателите на рибните ястия и супи"

Необходими Продукти

  • костур - 350 г почистени от кожа и кости филета
  • рибен бульон - около 2 л.
  • лук - 1/4 глава
  • праз - 1/2 стрък
  • целина - 1 стрък с малко от листата
  • кориандър - 1 - 2 с.л. сушени листа
  • магданоз - 1 с.л. сушен или пресен - накълцан
  • морков - 1 бр. голям
  • картофи - 2 бр.
  • яйца - 1 бр. за застройката (или 2 бр. само жълтъци)
  • кисело мляко - 2 - 3 с.л. с връх
  • зехтин - 40 - 50 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В блендер се смилат лук, праз и целина. Слагат се в зехтина да се запържат, а през това време морковът се нарязва на кубчета и също се добавя с щипка сол. Бърка се минута- две.

Налива се рибният бульон. Добре е той да е домашно приготвен, например от главата и костите на рибата плюс зеленчуци по избор.

Когато бульонът закъкри, се слагат картофите, нарязани на малки кубчета. Готви се до пълно сваряване на зеленчуците.

Рибата се нарязва на парченца и се слага в супата заедно с магданоза, кориандъра, черен пипер и сол, ако е нужно. Ври още 4-5 минути, тъй като на костура не му е нужно повече време. Ако парченцата са много малки, дори минутите могат да се редуцират. Бульон се долива допълнително, в случай че нивото му се редуцира.

Рибната супа се застройва с яйце или само жълтъци, разбити с малко кисело мляко (не прекалено, за да не променя вкуса). Застройката се темперира, за да не се пресече, но дори и да се получи, не е фатално.

Има вариант и супата от костур да се поднесе без застройка, пак е чудесна и по-скоро наподобява рибена чорба.

Всяка порция се поръсва по желание с още сушени листа кориандър и черен пипер. Резенчета лимон също биха били добро допълнение към вашата супа от костур.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: