Начин на приготвяне
Рибата се почиства от главата, вътрешностите и костите. Изплаква се, подсушава се и се реже на филета. Като грамаж би трябвало да ви останат около 350 г.
Почистените филета се слагат в купа, посоляват се и натъркват с малко черен пипер. Заливат се с бялото вино и върху тях се разполага клонката пресен босилек. Оставя се да престои в хладилник 2 часа.
Когато дойде време да се пече рибата, фурната се загрява до 200 градуса и филетата се подреждат в намазнена със зехтин тавичка. Заливат се със маринатата от бяло вино (не всичката, а около 100 мл). Стръкчето босилек отново се поставя върху костура и отгоре се напръсква със зехтин.
Пече се 25 минути или докато започне да порозовява. За да остане рибата крехка и сочна, не трябва да се препича прекалено до тъмен загар.
Вкусният костур с бяло вино се поднася с резени лимон и свежа салата по избор.
Добър апетит!