Начин на приготвяне
Лещата се слага да се накисне в гореща вода или още по-добре от предишната вечер.
Картофите се измиват и сваряват, а отделно се слага да се вари и лещата.
Когато са сварени картофите, се измиват със студена вода и се оставят да изстинат.
Сварената леща трябва да не е с много вода, така че ако има доста, част от нея трябва да се излее. Прибавят се замразените зеленчуци и нарязания на дребно лук, бульона и подправките се оставят да се варят с лещата, докато и те се сварят изцяло. Това е плънката за нашия овчарски пай.
След като изстинат картофите, се обелват и слагат в купа.
Обелените картофи се намачкват на пюре. Добавя им се олио, черен пипер и сол на вкус и се разбъркват. Ако са по-сухи, трябва да се добави малко вода, за да се доближава повече до текстурата на картофено пюре.
Фурната се загрява на 200 градуса.
Когато зеленчуците са готови, плънката се изсипва в тава, а отгоре се разстила картофеното пюре.
Картофеният пай се пече във фурната, докато картофите започнат да се запичат отгоре.
Вкусен овчарски пай без месо!