Начин на приготвяне
В леко затопленото мляко се разтваря маята. Слага се щипка захар и брашно да стане гъста кашичка. Остава се за 15 мин да втаса.
През това време се разбиват яйцата със захарта. Добавя се кис. мляко, половината от маслото, лимоновата кора и ванилията и накрая втасалата мая.
Добавя се по малко от брашното и се замесва меко нелепнещо тесто. Остава се да втаса, да удвои обема си.
Следва вкарване на останалото масло. Тестото се изсипва върху намазнен плот и се разстила с пръсти. Намазва се с масло и се сгъва.
Пак се маже с масло и така, докато поеме всичкото масло. Омесва се на топка и се остава да втаса втори път. След като е готово тестото, се разделя на три фитила.
Разстила се с пръсти и се слага домашното сладко и се посипват смлени орехи.
Фитилите се навиват на руло, усукват се и се сплитат на козуначена плитка.
Поставят се в тава козунакът на конци с хартия и втасва 15 мин.
Маже се с разбит белтък и се посипва със навлажнена захар. Може козунакът на конци да се гарнира с филирани бадеми и маково семе.
Козунакът на конци със сладко и орехи се пече на 160°C до златист цвят.