Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Рататуй»Класически рататуй по френски

Класически рататуй по френски

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Класически рататуй по френски
Снимка: Рая Андонова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
5
"Френски рататуй за ценители"

Необходими Продукти

  • патладжани - 1 бр.
  • тиквички - 1 бр.
  • пиперки - 1 зелена
  • домати - 3 по - малки поомекнали
  • домати - 1 голям, нормално узрял
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • мащерка
  • босилек
  • розмарин
  • риган
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжанът се измива добре е се нарязва на тънки кръгове. Посоляват се и се оставят настрана да се отцеди горчивият сок.

През това време поомекналите домати се нарязват на малки кубчета (отделилият се сок не се изхвърля).

Нарязва се също лукът на дребно и чесънът се наситвява.

В сгорещено олио се запържват лукът и чесънът около 1 минута. Към тях се прибавят нарязаните домати, а след това и подправките. Оставя се на слаб огън без капак, докато изври повечето от течността и стане по-гъсто като сос.

Докато ври, се нарязват останалите зеленчуци - другият домат, тиквичката и пиперката, на колелца.

Когато сосът е готов, патладжаните се изплакват.

Сосът се разпределя на дъното на тавата, а върху него се подреждат застъпени колелцата от патладжан, пиперка, домати и тиквичка, като се редуват за този класически рататуй.

Отгоре се поръсва с малко сол, тавата с класическия рататуй по френски се покрива с фолио и се слага да се пече на 200 градуса около 45 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: