Кекс Пухкавелко

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
84734453
Кекс Пухкавелко4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"А вие имате ли място за един Пухкавелко на масата?"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 200 мл
  • брашно - 3 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакет (10 г)
  • ванилия - 1 прахче (2 г)
  • какао - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбивам яйцата със захарта. Постепенно добавям останалите продукти и продължавам да бъркам с миксера.

Накрая останалата част по стените от сместа я смесвам с какаото и изсипвам в средата равномерно.

С ножа леко разбърквам сместа отгоре да се получи някаква шарка от тъмната смес.

Във форма за кекс слагам хартия, може и с омазнена и набрашнена форма. Изсипвам сместа.

Пека шарения кекс в предварително загрята фурна на 170°C 20 минути само на долен реотан във фурната, после и двата пак на 170°C още 15- 20 минути, но вече следя, за да не прегори.

Ако се налага, покривам с алуминиево фолио.

За готовност на пухкавия кекс проверявам с дървен шиш.

След изпичане оставям още няколко минути във фурната, но при отворена врата.

Обръщам кекса Пухкавелко в подходяща чиния и поръсвам с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: