Начин на приготвяне
Цепнете на две места всеки от свинските джолани, за да се сготвят по- бързо. Може да помолите за това и в месарницата, когато ги закупувате.
Сложете да се сварят за 2 часа на умерен огън. В зависимост от големината може да имат нужда и от повече време. Ще проверите лесно бодвайки с вилица. На по-силен огън или в тенджера под налягане времето се редуцира, но аз лично предпочитам по-бавното варене. Не забравяйте и задължително да отпените в началото.
По желание към бульона можете да добавите зеленчуци по избор за по- богат вкус и едно-две дафинови листа.
Накълцайте лука и запържете в олиото.
Почистете и нарежете и гъбите и тях също сложете при лука за 4-5 минути отново при умерен огън.
Сипете ориза, предварително измит от нишестето и бъркайте да се запържи, докато стане кристален.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Прецедете бульона и отмерете толкова от него, колкото изисква пропорцията за вида ориз, който използвате.
Смесете бульона с ориза и гъбите, посолете и подправете с черен пипер. Не слагам повече подправки, защото самият вкус от джолана си е интензивен и автентичен и просто не е необходимо да бъде засенчван от други аромати. Но избора оставям на вас.
Сложете месото и пъхнете джолана с ориз в загрятата фурна на ниска решетка. Печете до поемане на течността и пълна готовност на ориза.
Добър апетит с този вкусен свински джолан с ориз и гъби на фурна!
Страхотна рецепта за свинско с ориз, която можем само да препоръчаме!
Коментари