Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Класически пърленки със самардала

Класически пърленки със самардала

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
4453k7182
Класически пърленки със самардала2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Чудни домашни пърленки с автентичен вкус"

Необходими Продукти

  • мая - 1/2 кубче прясна
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • вода - 350 мл хладка
  • брашно - 700 г
  • За намазване на пърленките
  • масло - 125 г
  • чесън - 1 пресована скилидка
  • самардала - 1 к.л.
  • шарена сол - 1 к.л. шопска
  • чубрица - щипка ронена
  • червен пипер - 1/2 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря във водата със захарта.

Брашното се пресява, прави се кладенче, отстрани се поръсва солта.

Разтворената мая се сипва в кладенчето, добавя се олиото и се замесва меко тесто.

Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 30 минути.

Втасалото тесто се дели на 8 равни части, всяка се оформя на плоска питка.

Питките се подреждат в тава и се поливат с олио.

Оставят се да втасат за 20 минути.

Питките се разтеглят на тъничко и се слагат да се пекат на скара или на тиган.

Пекат се апетитните пърленки за 3-4 минути от двете страни.

Топли пърленките се мажат с овкусеното масло.

Маслото се стопява и се овкусява с подправките.

Рецептата за пърленки е готова, получават се страхотни чеснови пърленки - да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Геновева
Геновева
Вкусотия...
25.05.2020 18:32