Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Домашна пухкава питка

Домашна пухкава питка

Вероника МихайловаВероника Михайлова
Иноватор
1912k3893
Домашна пухкава питка
Снимка: Вероника Михайлова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Пухкава питка за делник и празник"

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл
  • кисело мляко - 300 г
  • брашно - 1 кг тип 500
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 3 - 4 с.л.
  • бакпулвер - 1 пакетче от 15 г
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • мая за хляб - 1 бучка от 42г
  • маково семе
  • сусамово семе
  • яйца - 1 бр. жълтък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Взимаме една купа и смесваме киселото мляко и водата, заедно със захарта и маята за хляб.

Трябва да шупне маята, затова оставяме на топло.

2. През това време брашното се пресява с помощта на сито и се прибавят към него солта и бакпулвера. Оформя се малко кладенче в средата.

3. След като е готова маята се сипва в брашното и се прибавя олиото. Разбърка се с лъжица в началото, за да се смесят съставките, а след това се изважда и се меси с набрашнени ръце.

4. Когато е готово тестото се измесва с олио и се оставя на топло да почине и да втасва.

5. Втасалото тесто се оформя на питка. Моята питка е оформена като цвете. Ето как става:

За целта разделяме тестото на 7 равни части. С набрашнени ръце ги оформяме на топки. Взимаме тавата за печене, намазваме я с олио и ръсим с брашно, за да не ни се закачи погачата при печенето.

Редим 6 от топките в нея, като оставяме в средата свободно /дупка.

Седмата топка делим на две равни части. Едната част я слагаме в средата на питката, а другата я разточваме и оформяме с нож листенцата (вижте на снимката).

След като сме направили нашето цвете, мажем с жълтък и ръсим питката с маково и сусамово семе (или други семена по желание).

6. Оставя се пак да втасва готовата и вече оформена питка на топло, покрита с тензух.

7. През това време фурната е включена на 160-170 градуса да загрява.

Пече се питката за 25-35 минути на средна решетка, като се наблюдава до изпичане със кафеникава коричка.

Може да проверите дали е готова вашата питка с помощта на клечка. Забодете я в средата и след, като я махнете, трябва да бъде суха.

Домашната пухкава питка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: