Начин на приготвяне
1. Взимаме една купа и смесваме киселото мляко и водата, заедно със захарта и маята за хляб.
Трябва да шупне маята, затова оставяме на топло.
2. През това време брашното се пресява с помощта на сито и се прибавят към него солта и бакпулвера. Оформя се малко кладенче в средата.
3. След като е готова маята се сипва в брашното и се прибавя олиото. Разбърка се с лъжица в началото, за да се смесят съставките, а след това се изважда и се меси с набрашнени ръце.
4. Когато е готово тестото се измесва с олио и се оставя на топло да почине и да втасва.
5. Втасалото тесто се оформя на питка. Моята питка е оформена като цвете. Ето как става:
За целта разделяме тестото на 7 равни части. С набрашнени ръце ги оформяме на топки. Взимаме тавата за печене, намазваме я с олио и ръсим с брашно, за да не ни се закачи погачата при печенето.
Редим 6 от топките в нея, като оставяме в средата свободно /дупка.
Седмата топка делим на две равни части. Едната част я слагаме в средата на питката, а другата я разточваме и оформяме с нож листенцата (вижте на снимката).
След като сме направили нашето цвете, мажем с жълтък и ръсим питката с маково и сусамово семе (или други семена по желание).
6. Оставя се пак да втасва готовата и вече оформена питка на топло, покрита с тензух.
7. През това време фурната е включена на 160-170 градуса да загрява.
Пече се питката за 25-35 минути на средна решетка, като се наблюдава до изпичане със кафеникава коричка.
Може да проверите дали е готова вашата питка с помощта на клечка. Забодете я в средата и след, като я махнете, трябва да бъде суха.
Домашната пухкава питка е готова.