Начин на приготвяне
Сипваме маята в киселото мляко и оставяме да шупне. През това време разбиваме хубаво яйцата (отделяме единия жълтък за намазване отгоре), прясното мляко, солта и захарта.
След като маята вече е шупнала, добавяме и киселото мляко и постепенно добавяме брашното и бъркаме хубаво, за да не се получат бучки. Сипваме и две лъжици олио в тестото, а третата използваме за намазване на тавата, в която ще се пече питката.
Оставяме тестото да втаса за около час на топло. След като е втасало, слагате в тавата цялото тесто и го натискате, така че да запълни цялата тава. Моята е кръгла иначе и в правоъгълна става интересна питка.
Правя прорези отгоре под формата на решетка и намазвам с разбития с малко вода жълтък. Пека на 180 градуса до готовност.
Коментари