Начин на приготвяне
От вечерта накиснах боба /домашен/. Хвърлих първата вода. Сложих да се вари. През това време си приготвих зеленчуците.
Измих, почистих и нарязах на дребно морков, зелена и червена чушка и чесъна.
Варих боба около 30 минути - махайте от време на време образувалата се пяна, след което хвърлете втората вода.
При следващото варене с нова вода добавете олиото и зеленчуците, които нарязахме. Отгоре сложете капака и нека да къкри на бавен огън.
След като бобът е поомекнал, добавете и сол и оставете за още 10 мин да се вари. По желание може да прибавите и джоджен към вкусната боб яхния.
Загрейте още малко олио в др. тенджера и запържете късчетата месо. След като се запечатат хубаво и равномерно, прибавете нарязана на полумесеци лук. Бъркайте до готовност на месото и карамелизиране на лука. Дафиновият лист само ще обогати аромата на месото.
Финално поръсете червен и черен пипер.
При сервиране на традиционната яхния се слага от боба и отгоре парчета от пържено месо. По желание може да добавите върху боба яхния с месо и магданоз!