Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и смесете със захарта. Натрошете маята директно при него, като втривате и разбъркате добре.
Разбийте яйцата с щипка сол, докато се втечнят, и сипете при сухата смес 200 г от тях, останалото заделете.
Добавете прясното мляко леко затоплено и разбъркайте с миксер с приставки за тесто, като постепенно добавяте парченце по парченце и мекото масло. Месете с уреда, докато получите гладко, меко и лепкаво тесто. При нужда, ако е твърде меко, поръсете още брашно.
Ако работите на ръка, използвайте шпатули за тесто или намазнявайте ръцете си, защото в противен случай месенето ще е трудно, дължейки се на многото яйца, захар и масло. Въпреки това този вид тесто си заслужава, защото става разкошно и много вкусно.
Оставете в купата да втаса около 1 час - час и половина, покрито със прозрачно домакинско фолио и кърпа. Когато е почти готово, се заемете с пълнежа от крем и череши.
Обезкостете черешките, измийте и посипете със захарта и лимоновия сок. Оставете да престоят така 15 минути и сложете на котлона при слаб/умерен огън.
Варете, докато плодовете хубаво омекнат, и наливайте по малко вода, за да не загарят и залепват за съда. Накрая оставете водичката да изври и остане само гъсто сосче.
За да приготвите крема, загрейте 400 мл от млякото със захарта и ваниловата захар. Отделно си разбийте брашното и нишестето в останалото мляко и когато това на котлона закъкри, налейте на тънка струйка и бъркайте.
Варете крема до сгъстяване на умерен/тих огън при непрестанно разбиване с телена бъркалка. Накрая сложете есенциите, маслото и сладкарската боя и бъркайте още за кратко.
Готовият сладкарски крем оставете леко да поизстине, покрит плътно със стреч фолио, за да не хваща коричка.
Бухналото тесто извадете от купата с намазнени ръце върху набрашнен плот.
Разделете на 16 еднакви топчета.
Разтегляйте всяко топче на не много тънък кръг. Ако ползвате точилка, намажете и нея с мазнина, в противен случай тестото ще залепва по нея.
Слагайте от черешите и от крема - около 2 лъжици за всяка от пухкавите кремки, или толкова, че да ви е лесно да я затворите. Това става, като завиете много внимателно, без да притискате, и хубаво запечатате краищата. Някои може да завиете и още веднъж на охлювче или просто да съедините краищата.
Подреждайте черешовите кремки в тавичка, покрита с хартия за печене на разстояние една от друга. При мен излизат две тави. Намажете със заделеното разбито яйце, като запазите от него и за още едно намазване. Оставете да бухнат за около 40-50 минути.
Втасалите повторно кремки намажете пак с още от яйцето и печете в загрята на 190 градуса фурна за 25 минути или до хубав златист загар.
Оставете кифличките с крем да изстинат напълно, преди да отлепите от хартията, тъй като са много мекички и могат да се счупят, докато са топли.
Уникално вкусни!