Начин на приготвяне
Смесете в купа всички сухи съставки - брашното, маята, солта и захарта.
Добавете мокрите продукти - зехтин, мляко и вода, и омесете пухкаво и еластично тесто.
Сложете тесто в подходящ съд, покрийте с прозрачно кухненско фолио и оставете да втаса във фурната на 40-50 градуса за около 40 минути.
Щом тестото бухне, го извадете и го разрежете на 4 части. След това всяка част още на две и ще получите 8 парчета тесто.
Застелете голяма тава с хартия за печене. Вземете едно парче в ръце и го оформете като дълго въже. Поръсете си с малко брашно, ако ви лепне.
Хванете двата края на въжето и завържете на възел. Вземете долния край и го мушнете отгоре в центъра. Вземете горния край и го подпъхнете отдолу.
По този начин ще получите формата на земел. Поставете го върху хартията за печене. По същия начин оформете и останалите 7 малки питки и ги поставете на разстояние една от друга.
Сложете тавата отново във фурната на 40-50°C, за да втасат повторно за още 30 минути.
През това време пригответе сместа за намазването на пухкавите хлебчета. Разтопете маслото. Пасирайте двете скилидки чесън в него и поръсете със сухия риган. Разбъркайте. Намажете втасалите питки обилно с чесновата смес с помощта на четка.
Увеличете фурната на 180 градуса и изпечете чесновите хлебчета възелчета за 20 минути.