Начин на приготвяне
За приготвянето на тази интересна рецепта за пиле с леща на фурна, най-напред започваме с подготовката на главния герой в чинията. Измиваме месото, подсушаваме, слагаме в купа и заливаме с лимонов сок.
Поръсваме със смес от билки (розмарин, босилек, цветчета от мащерка, майорана, дафинов лист, риган или копър), прясно смлян черен пипер и намазваме със зехтин.
Оставяме месото с маринатата да престои за половин час.
Заливаме лещата със студена вода. Почистваме зеленчуците и ги измиваме. В тиган загряваме олиото и бързо запържваме месото в него до златиста коричка.
След това го изваждаме, добавяме сол и го слагаме в съд за печене. Покриваме с фолио и слагаме в гореща фурна.
Междувременно запържваме нарязаните на кръгчета моркови, грах, лук, нарязан на ситно, и нарязаната сладка чушка. Не е необходимо да пържим силно.
Отгоре слагаме измитата леща, добавяме сол и поръсваме с нарязан чесън. Разбъркваме, покриваме и оставяме ястието с пилешко месо да къкри на слаб огън за пет до седем минути.
След това прехвърляме всички съставки в тавичка, наливаме горещ бульон или вода, покриваме с фолио и готвим във фурната за половин час.
След това махаме фолиото и оставяме ястието леко да покафенее на по-висока температура. Изваждаме го от фурната и сервираме пилешкото на фурна върху голяма чиния, поръсена с нарязани билки.
Получава се вкусно ястие с месо.