Начин на приготвяне
В съд слагам натрошената мая, към нея добавям захарта, 3 с.л. от брашното и част от хладката вода. Оставям да се активира за около 20 минути.
В купа пресявам брашното и към половината от него добавям солта. Размесвам солта с брашното. Разделям белтъци от жълтъци. Смесвам останалата хладка вода с киселото мляко, олиото и белтъците.
Предварително отделям жълтъците за намазване на питката. Смесвам ги с 1 ч.л. прясно мляко и 1 ч.л. олио. Разбърквам добре и оставям настрани, с тях ще намажа питката накрая.
Когато маята вече е активирана, я добавям към брашното със солта, добавям към тях и останалите течни продукти, предварително смесени.
Замесвам меко тесто, което удрям 100 пъти в масата, оставям за час да втаса в същата купа, намазана с олио и покрито със стреч фолио и кърпа. Аз го оставям в студена фурна.
След час върху набрашнен плот, изсипвам тестото и го доомесвам. Деля го на 5 части като едната е по-малка, тя е за център. Останалите 4 топки разточвам на кори като между тях намазвам обилно с олио. Последната не я мажа.
Деля ги на 8 триъгълника и от всеки оформям малки кифлички. Питката подреждам в тава с хартия за печене. Подреждам кифлите около централната топка и отново оставям да втаса около 30 минути.
Намазвам с жълтъците, предварително смесени с олио и прясно мляко. Слагам питката с лимец в загрята фурна първо на долен реотан за 15 минути, след това включвам и двата за още 15 мин.
За да не прегори, покривам моята пухкава питка с алуминиево фолио. Проверявам с дървен шиш дали е изпечена.
Вадя питката с лимец от фурната и оставям на скара за 5 минути.
Коментари