Начин на приготвяне
Смесваме брашното, водата (отделяме 20 мл) и какаото и оставяме 1 час в хладилник (това е автолиза).
След това добавяме и кваса. Месим около 5 мин и оставяме така на стайна температура около 40 мин.
Правим 3 разпъвания през 30 мин, като при третото добавяме солта.
След 30 мин се прави едно леко сгъване, след още 30 мин - едно ламиниране.
Оставя се тестото за квасения хляб да удвои обема си и се оформя.
Прибрах го в хладилника за цяла вечер. Сутринта пуснах фурната да загрява на 240 градуса, вътре с купичка с вода.
После се прави разрез и се слага да се пече 240 градуса за 20 мин. Ако печете под капак, не е нужна купа с вода.
Ако е с капак, се маха след 20 мин и се оставя без капак на 200 градуса до готовност.
Когато хлябът с квас и какао е готов, го изваждам и покривам с кърпа. Така кората на хляба става мека.
Източник: Petkova Sofia - Кулинарна мрежа