Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с квас и какао

Хляб с квас и какао

Хляб с квас и какао
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Готови ли сте за смела стъпка в кухнята - опитайте хляба с квас и какао, очакваме мнения"

Необходими Продукти

  • бяло брашно - 270 г
  • пълнозърнесто брашно - 30 г
  • вода - около 230 г
  • квас - 60 г
  • сол - 8 г
  • какао - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме брашното, водата (отделяме 20 мл) и какаото и оставяме 1 час в хладилник (това е автолиза).

След това добавяме и кваса. Месим около 5 мин и оставяме така на стайна температура около 40 мин.

Правим 3 разпъвания през 30 мин, като при третото добавяме солта.

След 30 мин се прави едно леко сгъване, след още 30 мин - едно ламиниране.

Оставя се тестото за квасения хляб да удвои обема си и се оформя.

Прибрах го в хладилника за цяла вечер. Сутринта пуснах фурната да загрява на 240 градуса, вътре с купичка с вода.

После се прави разрез и се слага да се пече 240 градуса за 20 мин. Ако печете под капак, не е нужна купа с вода.

Ако е с капак, се маха след 20 мин и се оставя без капак на 200 градуса до готовност.

Когато хлябът с квас и какао е готов, го изваждам и покривам с кърпа. Така кората на хляба става мека.

Източник: Petkova Sofia - Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: