Сръбска кавърма

Христинка КолеваХристинка Колева
Иноватор
2754k7162k1
Сръбска кавърма
Снимка: Христинка Колева
1 / 5
16/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"Сръбската кавърма е истински майсторлък в кухнята - даваме ви изпитана рецепта, за да се справите по-лесно"

Необходими Продукти

  • свински бут - 1 кг, плешка или вратни пържоли
  • бекон - 200 г
  • лук - 3 - 4 глави
  • печени пиперки - 4 - 5 бр. червени
  • сухи пиперки - 2 бр.
  • домати - към 400 г пасирани
  • черен пипер
  • кимион
  • чесън - 4 скилидки
  • олио
  • сол
  • люти чушки - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сръбската каварма е известна като Лесковачка мучкалица. Тя е пикантна и много вкусна. Характерно за нея е уникалният аромат на скара, примесен с вкуса на печени зеленчуци.

Ако месото е от бут или плешка, се нарязва на по-големи парчета, отколкото за шишчета. Нанизват се на дървени шишове и се запичат на скара. Ако месото е от вратни пържоли, те се запичат направо на скара и след това се нарязват.

В дълбок тиган се налива олиото. Прибавя се нарязаният на големи полумесеци лук. Задушава се до прозрачност.

Прибавят се накъсаните печени и сухи пиперки. Разбърква се и се добавя нарязаният бекон.

Готви се няколко минути и запеченото месо се добавя към сместа.

Вкусната кавърма се овкусява със сол и черен пипер и се залива с вода. Оставя се на слаб котлон до омекване на месото.

Добавят се пасираните домати и чесънът. Ако желаете, тук е моментът да се прибави и лютата чушка.

Свинската кавърма се доварява още 10-15 минути и се сервира топла.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Вкусна кавърма стана!
23.04.2023 22:56