Начин на приготвяне
Сръбската каварма е известна като Лесковачка мучкалица. Тя е пикантна и много вкусна. Характерно за нея е уникалният аромат на скара, примесен с вкуса на печени зеленчуци.
Ако месото е от бут или плешка, се нарязва на по-големи парчета, отколкото за шишчета. Нанизват се на дървени шишове и се запичат на скара. Ако месото е от вратни пържоли, те се запичат направо на скара и след това се нарязват.
В дълбок тиган се налива олиото. Прибавя се нарязаният на големи полумесеци лук. Задушава се до прозрачност.
Прибавят се накъсаните печени и сухи пиперки. Разбърква се и се добавя нарязаният бекон.
Готви се няколко минути и запеченото месо се добавя към сместа.
Вкусната кавърма се овкусява със сол и черен пипер и се залива с вода. Оставя се на слаб котлон до омекване на месото.
Добавят се пасираните домати и чесънът. Ако желаете, тук е моментът да се прибави и лютата чушка.
Свинската кавърма се доварява още 10-15 минути и се сервира топла.
Приятен апетит!
Коментари