Начин на приготвяне
Брашното, овесените ядки и лененото брашно се смесват. Към тях се прибавят солта, захарта, маята и шарената сол.
В тази смес се прави кладенче.
Водата се стопля, за да не е прекалено студена, и се прибавя в кладенчето.
Следва киселото мляко и оцет. Замесва се меко, дори лепкаво тесто, като се внимава да не се пренасити с брашното.
След като се е получило тестото, го оставяме да почине за около 20 минути.
През това време взимаме тава, подмазваме я с олио или зехтин. Тестото разделяме на две части, след това всяка част на още две и така, докато не получим желания размер за хлебчетата.
Може да се направят и по-дълги, тип багета. След като вече са оформени, хлябът за диабетици се помазва с белтъка и се пече на 180 градуса до готовност.
Изваждат се от фурната и ленените хлебчета се покриват с хавлия за около 10 минути.
По желание може ленените хлебчета за диабетици да се поръсят с ленено семе, още преди да се изпекат.