Начин на приготвяне
Омекналото краве масло разбийте с миксер до побеляване.
Прибавете едно след друго яйцата, все така разбивайки с миксера. Излейте прясното мляко и ароматизирайте с настъргана лимонова кора.
В купа пресейте брашното с щипка сол и бакпулвера. Добавете го на порции в течната смес.
За тази рецепта ви трябва тавичка с повдигнато дъно (виж снимката). Намажете с олио и набрашнете тавичка 28 см.
Изсипете сместа, изпечете сладкиша на 180 градуса в предварително загрята фурна с вентилатор за около 15-20 мин. Охладете готовия сладкиш на решетка.
Направете си крема. Излейте прясното мляко в малка тенджерка. Добавете захарта, лавандулата и щипка настъргана лимонова кора. Кипнете и отстранете съда от котлона. Извадете лавандуловите цветчета.
Разбийте в купичка жълтъците с нишестето и ги излейте в прясното мляко. Върнете съда на котлона, бъркайте докато кремът се сгъсти.
Полейте дъното на изпечения блат с няколко супени лъжици прясно мляко. Изсипете крема и подравнете. Посипете с кафява захар и карамелизирайте с горелка. Това последното по желание.
Да ви е сладко! Масленият сладкиш с лимоново-лавандулов крем е готов.